Den danske folkekirke m.m. før år 2000


Øde Førslev Præstegård

Øde Førslev-Sneslev Pastorat - Ringsted-Sorø Provsti - Roskilde Stift - Haslev Kommune - Vestsjællands Amt


Præstegård

Præstegårdsvej 10, Førslev, 4690 Haslev
Boligen er fra 1859 med 11 værelser og opvarmes med olie. Præstegårdens gamle længer har stråtag.
I 2008 er præstegården nedrevet til fordel for en ny, som blev indviet juni 2009.


Øde Førslev gamle Præstegård med den gamle have (KMJ)

Præstegårdshaven

I forbindelse med præstegården er en parkagtig have på 1 ha
I 2001 blev der fældet nogle træer i præstegårdshaven, så kirken blev mere synlig. De første 23 træer forsvandt, fordi de havde fået elmesyge. Derefter skød alskens krat frem og decemberstormen kostede et par træer.
Summa summarum: Det hele så efterhånden planløst og rodet ud med stort og småt i eet virvar, halvt udgåede træer, skæve og hældende side om side med gamle og harmoniske træer, som ikke kunne komme til deres ret.
Derfor har præstegårdsudvalget (2 medlemmer fra hvert råd) rådspurgt stiftets konsulent, som sendte udvalget videre til en forstmand. Han gik urskoven igennem og udpegede de farlige, syge og fejlplacerede træer. Nu er der renset ud, og udvalget kan fortsætte arbejde med renoveringen.
I foråret blev landskabsarkitekt, fhv. prof. i landskabsplanlægning, Svend Ingvar Andersson kontaktet. Han fik i opdrag at udarbejde et skitseforslag til havens genoprettelse. I forbifarten skal det oplyses, at det samme firma er ved at anlægge parken omkring Vinterpaladset i St. Petersborg og lunden omkring Skt. Bendts Kirke i Ringsted, så mon ikke de også kan klare vores præstegårdshave.
Forudsætningerne, som udvalget fremlagde for arkitekten, var: Det skal ikke være et haveanlæg, der kræver vedligeholdelse med fine blomsterbede, velfungerende dele af haven skal naturligvis ikke røres; anlægget skal falde ind i de landlige omgivelser med kirken som den afgørende nabo og stort set ikke kræve anden vedligeholdelse end plæneklipning og lidt buskrydden ind imellem.
Sådan en plan koster også penge, men den er nødvendig for at undgå kostbare hovsa-løsninger og fejlinvesteringer. Når træer først er plantet eller fældet, kan det blive en dyr og langvarig historie at fortryde. Planer af den art skal selvfølgelig godkendes af provstiudvalget. Ved sidste provsti-budgetsamråd lykkedes det så at få bevilget 1. rate af projektet, nemlig 30.000 kr.
Udvalget regner med, at skitsen vil foreligge i begyndelsen af det nye år, sådan at menighedsrådene kan planlægge de følgende foranstaltninger. Det blive en langtidsplan i flere etaper, for økonomien sætter sine naturlige grænser. Men så meget er allerede klart: Uanset hvordan haven ellers bliver udformet, kommer den østlige del ud til Kirkestræde først på listen. Det er også kirkens forhave - det første, man ser, når man nærmer sig kirken, og som sagt i øjeblikket er den ingen pryd for øjet.
Det ses tydeligt, at stengærdet trænger til at blive sat om; det er ved at skride ud med store trærødder og er overvokset af ukrudt og selvsåede småtræer. De fleste af træerne ud mod Kirkestrædets øverste del er nu fjernet. Skovhuggerne har skånet et par små asketræer, som måske skal bevares: men tiden vil vise, hvad der skal plantes som bund under træerne, når gærdet bliver renoveret.
Når den nye præstegård er færdig vil haven bliver gjort tidssvarende.


Præstegårdsladen

I gavlen på præstegårdsladen er et åbent kors, som kaldes uglehullet.


Jordtilligende

Til præstegården hører et jordtilliggende på 10,5 ha.





Retur til toppen


-- Copyright © kirkehistorie.dk 2007 -- Webmaster Kirsten Marie Jensen: kj@kirkehistorie.dk -- Opdateret d. 13.7.2012 --